Sunday, 15 June 2008

Skånsk Sommelier bosatt i Italien, med blicken mot norr...
Är en vinintresserad tvåbarnspappa, född och uppvuxen vid den skånska kusten, närmare bestämt i Malmö. För snart 9 år sedan tog jag och min fru beslutet att flytta till Italien (Gardasjön) efter ett intressant jobberbjudande inom området industriell automation.

Just inflyttade till Italien (Gardasjön), med relativt begränsad vinkunskap i bagaget, men framför allt ett stort intresse för denna ädla dryck, insåg vi snabbt att vi stod inför något stort när vi upptäckte att vi var omgivna av minst 20 mindre familjeägda vingårdar inom bara någon kilometers radie från vårt nya hem! Många av dessa familjer är nu goda vänner. Gemensamt för många av dessa vingårdar är att de varit i familjens ägo under sekel. Den lilla vingården som vi bor på t.ex. har varit i familjens regi i runt 150 år och producerar bl.a en utsökt Garda Classico Superiore, ett av två prisbelönade Garda – viner under årets upplaga av Vinitaly (Verona), världens största årliga internationella vinmässa som hölls i April.

Redan efter något år i Italien växte intresset för vin snabbt och förvandlades till en passion som bidrog till beslutet för 4 år sedan att utbilda mig till sommelier i en av Italiens två sommelier-föreningar F.I.S.A.R (Federazione Italiana Sommelier Albergatori e Ristoratori), där jag idag är aktiv i arbetet att bygga upp en lokalsektion för området runt Gardasjön. Dessutom deltar jag aktivt i Italiens största nationella organisation för vinprovning O.N.A.V (Organizzazione Nazionale di Assaggiatori di Vino) som regelbundet organiserar vinprovningar med fokus på olika tema, druvsorter och regioner.

I takt med att intresset stadigt ökade, samtidigt som insikten om Italiens unika position i världen beträffande dess enastående mångfald gjorde sig gällande, började Vino Uno´s affärsidé ta form som en referenspunkt på nätet för Italien och dess unika viner.
Det finns i min mening ett stadigt växande intresse och därmed ett behov av inte bara nya intressanta produkter men även behov av tillgänglig information, som i sig gör produkterna än mer attraktiva. I Skandinavien är man generellt mycket duktig på vin, mycket tack vare Munskänkarna och deras verksamhet landet runt samt många års gediget jobb av sakkunniga herrar som Bengt Göran Kronstam och Håkan Larsson och deras vintidning. Detta gör att ribban höjs snabbt för varje år som går, med en omättlig nyfikenhet som drivkraft. Detta gäller för såväl bredare traditionella produkter som för något mer nischbetonade produkter.
Det är bl. a. därför Italien känns så rätt – Här finns hela 38 DOCG - och c:a 320 DOC - regioner (där varje DOC region representerar mellan 5 och 30 olika vintyper), lägg därtill ett 120-tal IGT samt ett ännu större antal VDT. Man odlar ett 160-tal olika druvsorter, vilket gör Italien världsunikt ur den aspekten, rena drömmen för den som önskar göra en rejäl djupdykning utanför Cabernet Sauvingon- , Shiraz-, Merlot- och Chardonnay- reven. Detta sagt med allra största respekt för dessa druvor…

Beskrivning av vin…
Att beskriva vin på ett begripligt vis är inte alltid det lättaste och det kan lätt hända att beskrivningar kan verka något klichéartade beträffande färg, doft och smak. En viktig aspekt i en beskrivning av ett vin, är exempelvis hur det är ”vinifierat”, mognads-/lagringstid samt typ av kärl som använts (ekfat/barrique/rostfri tank), produktionsvolym per hektar samt annan s.k. ”nyckelinformation” som kan ge en fingervisning på vad man kan förvänta sig av innehållet i buteljen. Om man t.ex. kan läsa i en beskrivning av ett vin, att det är framställt av väldigt hårt beskurna rankor (ex. 3-5 ton per hektar) som har mognat/lagrats i 24 månader i barriques av första användningen följt av ytterligare 12-24 månader på butelj, kan man redan efter relativt kort tids erfarenhet skaffa sig en betydligt klarare bild av vinet, dessutom kan sådan information delvis förklara (men kanske inte alltid motivera) en viss prisbild, hänsyn tagen till process/arbetsinsats/tid. Mycket av Vino Uno’s informationsstruktur är utarbetat med utgångspunkt från detta resonemang.


Från skånsk idyll till italienskt gemyt, med blicken mot norr…
Man kan utan överdrift säga att vi idag lever ”den italienska drömmen på vingården”. Italien är ett unikt och gemytligt land där man värnar om varandra och de mindre familjeägda vingårdarna fortfarande har en relativt dominant position jämfört med stora farmar ägda av affärsorganisationer och koncerner (även om globaliseringen också har haft viss inverkan även här).
Det gör det här landet och dess viner unika och jag finner det oerhört fascinerande att få vara med på denna spännande resa och ta del av denna härliga kultur och få dela med mig av mina erfarenheter från vinets förlovade land.

Mer information om Vino Uno finner du på www.vinouno.com
Janos M Hungar

No comments: